Az otthoni vérnyomásmérés technikája

A magasvérnyomás-betegség kezelésének eredményességét a rendelői, valamint az otthoni vérnyomásmérésekkel lehet ellenőrizni. A rendelőben mért vérnyomásérték általában magasabb szokott lenni az úgynevezett „fehérköpeny jelenség” miatt, ezért a szakmai ajánlások is egyre inkább az otthoni vérnyomásmérések fontosságát hangsúlyozzák.

Az otthoni vérnyomásmérésnek két meghatározó tényezője van: a vérnyomásmérő készülék, illetve a mérést végző hipertóniás beteg. Előbbinek klinikailag hitelesített, megbízható gyártótól származó készüléknek kell lennie, amelyhez a beteg karkörfogatának megfelelő méretű mandzsettát kell csatlakoztatni. Optimális esetben a mandzsetta felfújható tömlője a felkar 80%-át átéri és szélessége a felkar-körfogat 40%-a. Az ideálisnál nagyobb mandzsetta használata esetén a valós értéknél kisebb, az ideálisnál kisebb mandzsetta esetén pedig a valós értéknél nagyobb vérnyomást mérhetünk.

A helyes méréshez egy pár fontos szabályt be kell tartunk:

1. Mérés megelőző 30 percben nem szabad koffein- vagy alkoholtartalmú italt fogyasztani.
2. A mérés előtt min. 5 perccel, illetve a mérés alatt nyugodt körülményt kell biztosítani (ne mozogjon, ne beszélgessen)
3. A mérés során a hátat meg kell támasztani (szék, fotel támlája), a lábakat ne keresztezze.
4. Az alkar legyen alátámasztva úgy, hogy a felkar a szív magasságába kerüljön. A mandzsettát a meztelen felkar közepére kell helyezni, alsó széle a könyökhajlat felett legyen pár centiméterrel.
5. Minimum két mérést kell végezni (a mérések között min. 1 perces szünettel), és a leolvasások átlagát kell figyelembe venni. Ha a két mérés közti különbség meghaladja az 5 Hgmm-t, ismételt mérésre van szükség.

Az alkalmazott gyógyszeres terápia kontrollja érdekében általában a reggeli gyógyszerbevétel előtt javasolt a vérnyomásmérést elvégezni (ha este is szed gyógyszert, akkor annak bevétele előtt is). A mért értékeket érdemes az orvostól kapott vérnyomásnaplóban vezetni, amelyet az egyes viziteken meg tud mutatni a kezelőorvosának.