A vérnyomásnapló használata

A magasvérnyomás-betegség kezelésében, illetve folyamatos kontrolljában kiemelt jelentősége van az otthoni vérnyomásméréseknek. A nyugodt környezetben mért értékek azonban akkor lesznek informatívak mind a kezelt beteg, mind az orvos számára, ha azok rendszerezve, vérnyomásnaplóban kerülnek rögzítésre.

A vérnyomásnaplóban feljegyezhető a beteg neve és címe, fontosabb rizikófaktorai (pl. magas koleszterinszint), valamint társbetegségei (pl. cukorbetegség). A váratlan esetekre gondolva érdemes feltüntetni a kezelőorvos nevét, illetve a rendelő címét is.

A mért értékeket egy olyan táblázatban kell feljegyezni, amelyben a sorok a napokat, az oszlopok pedig napszakokat jelentik. Az alkalmazott gyógyszeres terápia hatékonyságának ellenőrzése érdekében az első vérnyomásmérést a reggeli gyógyszerbevétel előtt javasolt elvégezni.

Amennyiben este is szükséges gyógyszert szedni, akkor annak bevétele előtt is kell egy mérés, illetve hasznos lehet, ha a reggwli es esti között, a déli órákban is történik mérés. Ezen értékeket kell beírni a táblázat megfelelő részébe.

Az ilyen formában vezetett vérnyomásnapló az egyes orvosi viziteken gyors és világos információt ad a kezelőorvos számára a beteg vérnyomásáról, szükség esetén a kezelés módosításának irányáról.

Töltse le a vérnyomásnaplót és legyen a segítségére!